3 bepalende factoren voor herstel in de 1,5-meter samenleving

Het tweede kwartaal van 2020 kent hoogstwaarschijnlijk de grootste economische krimp die Nederland ooit gezien heeft. Door de inperking van het coronavirus en de daarbij gaande versoepelingen ziet het derde kwartaal er waarschijnlijk al weer beter uit. Toch zijn er nog veel onzekerheden, vooral nu het aantal coronabesmettingen in Nederland weer toeneemt. Wat is er nodig om het economisch herstel te garanderen?  We bespreken drie bepalende factoren voor herstel in de 1,5-meter samenleving.

Het economisch herstel in drie factoren

Omdat het virus voorlopig nog wel even onder ons is lijkt een snel economisch herstel uitgesloten. In plaats daarvan voorzien wij een zogenaamd ‘Nike-herstel’: een snelle daling met een langzame swoosh beweging vooruit.  In de 1,5-meter economie beweegt de economie slechts langzaam vooruit, tegengehouden door een aantal factoren, waarvan onzekerheid over het virus en de economische impact de belangrijkste is. Tijdens dit ‘Nike-herstel’ zijn er drie factoren essentieel voor de groei van de economie: 

1.  Het management van het virus;
2. De overheid als spender-of-last-resort;
3. Het ‘nieuwe normaal’.

 

1. Het management van het virus

Het consumentenvertrouwen is de graadmeter voor de status van de economie. Heeft de consument geen vertrouwen in zijn financiële toekomst, dan houdt hij de hand op de knip. Het beperken van de consumentenuitgaven is van directie invloed op de economie. Het vertrouwen van de de consument in een voorspoedig herstel van de econonmie is dus essentieel. Vanuit dit perspectief is het controleren van het virus zowel de belangrijkste medische als economische uitdaging.

 

2. De overheid als spender-of-last-resort

Naast het managen van de gezondheidsrisico’s van het virus, is het
managen van de economische impact van het virus de tweede factor achter de grote onzekerheid in de 1,5 meter-economie. Hierin speelt voldoende en voortdurende overheidssteun een cruciale rol. Wanneer zowel huishoudens als bedrijven individueel besluiten te besparen, is de overheid de spender-of-last-resort met de capaciteit om nu juist wél geld uit te geven. De mate van herstel zal dus voor een deel afhangen van het beleid dat de overheid zal voeren als het aankomt op langdurige financiële steun.

 

3. Het ‘nieuwe normaal’

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over het ‘nieuwe normaal’. De vraag is of de huidige maatregelen worden opgenomen in ons gedrag op de lange termijn. Los van  de 1,5 meter afstand zien we nu bijvoorbeeld een nieuwe voorzichtigheid bij consumenten. Bijvoorbeeld doordat ze meer gaan sparen. Maar blijven consumenten ook zo spaarzaam als het coronavirus verdwijnt? Gaan mensen in de toekomst minder vaak op vakantie? Blijven we de lokale ondernemers steunen? De mate waarin deze gedragsveranderingen structureel worden en verder zullen gaan dan sparen alleen, is cruciaal voor de economie.

 

Kwartaalrapporten Schade en Inkomen 2020

In onze onlangs gepubliceerde Kwartaalrapporten Schade en Inkomen 2020 bespreken we de Nederlandse economie en verzekeringsmarkt ten tijde van de coronacrisis. Meer weten? Ga naar Kwartaalrapport Schade of Kwartaalrapport Inkomen.

Gerelateerde artikelen

Het Data-Platform: nieuw bij de marktrapporten.

Met trots presenteren wij ons Data-Platform: het online dashboard waarmee u altijd op de hoogte bent van de meest actuele sector- en branchedata.

Lees verder

3 bepalende factoren voor economisch herstel

Het coronavirus geeft veel onzekerheid op het gebied van economisch herstel. Wat is er nodig om dit herstel te bevorderen?  We bespreken drie bepalende factoren voor herstel in de 1.5-meter economie. 

Lees verder

De kwartaalrapporten Schade en Inkomen zijn uit!

De Kwartaalrapporten Schade en Inkomen geven u inzicht in de actuele ontwikkelingen in de Nederlandse economie en op de Schade- en Inkomensmarkt ten tijde van de coronacrisis.

Lees verder
Naar het nieuws