AOV-markt ziet lichte groei in 2021

Richting 2021 zien we de krimp in de AOV-markt stoppen, zo blijkt uit nieuwe ramingen ons Marktrapport. De ziekteverzuim-branche staat in het eerste kwartaal van 2019 op het één na hoogste niveau sinds 2003. Deze nieuwe ramingen verschenen in de tweede update van het Marktrapport Inkomen 2019.

Stagnatie in de AOV-markt houdt aan, premievolume daalt met -1,1%

Het premievolume in de AOV-markt daalt al enkele jaren, en deze trend heeft zich in 2018 doorgezet. In 2018 bedraagt de daling -1,1%. In 2019 neemt de daling naar onze verwachting af tot -0,8%. Richting 2021 zien we de krimp in de markt stoppen. Het groeiend aantal zelfstandigen is hiervoor de belangrijkste drijver. Ondanks dat de AOV-dekkingsgraad laag is en geen duidelijk opwaartse trend laat zien, leidt het toenemend aantal zelfstandigen tot een lichte groei van circa +0,5% in 2021.

 

Inkomensmarkt groeit in 2019 minder hard dan verwacht

In de ramingen van maart 2019 stelden we de groei van de Inkomensmarkt in 2018 op +1,7%. In de huidige ramingen is deze groei licht naar boven bijgesteld en is met +2,2% behoorlijk in lijn met onze eerdere verwachtingen. In 2019 groeit de Inkomensmarkt minder hard dan eerder geraamd. De raming van +3,8%  uit maart 2019 hebben we naar beneden bijgesteld tot +2,2%.

 

Ziekteverzuim snelst groeiende branche binnen Inkomensmarkt

Het premievolume in de branche steeg in 2018 met +6,6% tot € 1,3 miljard. In het begin van het jaar schatten we deze groei op +5.6%. Op basis van deze herziening is ook de prognose verbeterd: komende jaren groeit de branche met gemiddeld +4.8%. Het ziekteverzuimpercentage staat op 4,7% in het eerste kwartaal van 2019. Hiermee is ziekteverzuim op het één na hoogste niveau sinds 2003. Kwartaal 1 kent over het algemeen een hoger percentage: kijken we naar het gemiddelde over 4 kwartalen (jaartrend), dan lijkt de stijging in de rest van het jaar af te vlakken.

 

Marktrapport Inkomen 2019 – Update II

Deze nieuwe ramingen komen uit de tweede update van het Marktrapport Inkomen 2019. Naast nieuwe prognoses van de Inkomensmarkt ontvangt bevat de update ook de nieuwe datasets en een overzicht van relevante langetermijntrends. Wilt u meer weten over de inhoud en tarieven van het Marktrapport Inkomen? Bekijk de informatiepagina of neem direct contact met ons op. 

Gerelateerde artikelen

Vooruitblik: de verzekeringsmarkt in coronatijd

In verband met de binnenkort gepubliceerde Kwartaalrapporten  praat Daniel Koudijs, manager van Baken Adviesgroep, ons bij over de huidige staat van de economie en de verzekeringsmarkt.

Lees verder

MKB heeft meer vertrouwen, maar blijft onzeker

Onder ondernemers is het vertrouwen dat zij goed uit de coronacrisis komen gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dit blijkt uit de meest recente meting van de MKB coronamonitor van Motivaction en MKB Servicedesk.

Lees verder

CBS: ‘grootste krimp consumptie huishoudens ooit gemeten’

Nooit eerder heeft het CBS zo’n grote krimp van de consumptie door huishoudens gemeten. Ter illustratie: het jaar daarvoor kende de consumptie van huishoudens nog een groei van 1,5% ten overstaan van 2018. 

Lees verder
Naar het nieuws