Candle: een nieuwe privacy-bewust SmartHome systeem

Slimme producten beloven de consument veel gemak, maar stellen steeds vaker teleur. Met name op het gebied van privacy bestaat veel onduidelijkheid. Vanuit deze gedachte besloot het team van Candle een privacyvriendelijk SmartHome systeem te ontwerpen. En dat lijkt gelukt: de SmartHome apparaten van Candle houden data binnenshuis en werken zelfs zonder internet gewoon door. 

SmartHome zonder internetverbinding

Candle -een Amsterdams collectief van privacy experts en ontwerpers- onderzocht de afgelopen twee jaar hoe ze de privacy van SmartHome konden beschermen zonder het gebruiksgemak te hoeven verminderen. En dit bleek volgens de makers van Candle zelf ‘verrassend goed mogelijk’. Zo blijft de data die Candle genereert binnenshuis en wordt – in tegenstelling tot andere smart-systemen- niet naar een externe server gestuurd. Het systeem werkt zelfs zonder internetverbinding: de slimme deurbel werkt via sms, en de spraakbediening werkt volledig lokaal. 

 

Privacy door esthetiek 

Bij de Candle apparaten gaat esthetiek hand-in-hand met de privacy van de gebruiker. Zo zijn de apparaten ontworpen met grote rode schakelaars, die de gebruiker zelf bedient. Wanneer de schakelaar naar beneden wordt gezet, houdt het SmartHome apparaat op met het verzenden van data naar de candle controller. De gebruiker kan dus met één oogopslag zien of er data verzonden wordt. Daarnaast zijn alle apparaten voorzien van een magnetische behuizing, waardoor de gebruiker het apparaat gemakkelijk van binnen kan inspecteren. Het team van Candle zegt dit te hebben gedaan als reactie op de het Google Nest schandaal, waarbij een verborgen microfoon in de apparaten bleek te zitten. 

 

Creatieve kijk op SmartHome

Naast het aankaarten van de bestaande privacy vraagstukken, gaat Candle een stap verder met creatieve ideeën omtrent privacy. Zo kunnen sommige apparaten tijdelijk ‘nep-data’ uitzenden. Bijvoorbeeld bij het meten van CO2: ‘Het meten van CO2 is nuttig als je slecht slaapt, maar het CO2-niveau geeft indirect ook aan hoeveel mensen er in een kamer zijn. Door deze unieke feature zouden tieners bijvoorbeeld stiekem een leuke date thuis kunnen uitnodigen, zonder dat ouders dit in de data terug kunnen zien. Dit soort gevoeligheid wordt door veel producenten helaas nog niet aangevoeld’, aldus Jesse Howard, de ontwerper van het product.

Slimme oplossing voor hackers

Één van de grootste zorgen omtrent SmartHome is de gevoeligheid van het systeem voor aanvallen van buitenaf. Hiervoor bedacht het team van Candle een nieuw soort slim apparaat: de Anemone. ‘Onderzoekers zien dat hackers steeds vaker geautomatiseerde aanvallen zo opzetten dat ze ’s nachts plaatsvinden. Dan valt  het minder op als het apparaat gek doet’, zegt hoofdontwerper Tijmen Schep. Met de Anemone is het mogelijk om ’s nachts, of als niemand thuis is, de internetverbinding van het huis tijdelijk uit te zetten. 

 

Open source

Candle gebruikt een programmeercode die volledig open source is. Het systeem is gebaseerd op populaire hardware zoals arduino en raspberry Pi. Hierdoor hebben consumenten inzicht in de keuzes die de apparaten maken, en is systeem door hobbyisten eenvoudig na te bouwen.

 

Meer weten over SmartHome of Candle?

Nieuwsgierig geworden naar Candle? Van 19 tot en met 27 oktober 2019 presenteert het team haar producten  op de Dutch Design Week in Eindhoven (Klokgebouw 4.05). Meer weten over SmartHome en verzekeringsmarkt? Regelmatig berichten wij over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van SmartHome. Ook  schrijven we over de nieuwe rol van de verzekeraar in het SmartHome ecosysteem. Bekijk dan onze SmartHome pagina. 

 

Gerelateerde artikelen

SmartHome abonnement: kwart Nederlanders interesse

Een systeem van slimme apparaten in je huis, waar je maandelijks voor betaald: bijna een kwart van de Nederlanders ziet dit wel zitten. 

Lees verder

Candle: de nieuwe privacy -bewuste speler op de SmartHome markt.

Het nieuwe SmartHome systeem Candle beoogt de privacy van de gebruiker optimaal te bewaken.

Lees verder

Slimme hulp of spion? Google’s ‘Nest Hub Max’

Google brengt een SmartHome Hub uit die werkt door middel van gezichtsherkenning.  Wat zegt dit over de privacy van de gebruiker?

Lees verder
Naar het nieuws