CBS: eerste omzetdaling auto- en motorbranche sinds 2013

 De omzet van de motor- en autobranche lag in het eerste kwartaal van 2020 1,8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, meldt het CBS. Het is zeven jaar geleden dat de auto- en motorbranche te maken had met een omzetdaling in het eerste kwartaal. Ook de import en het ondernemersvertrouwen zagen een flinke terugval. 

CBS: Import daalt flink

Het CBS noemt de coronacrisis als één van de veroorzakers van de omzetdaling. Hoewel de gedeeltelijke lockdown in Nederland pas in de tweede helft van maart werd doorgevoerd, voelden met name de importeurs al de klappen van de wereldwijde coronamaatregelen. Zij boekten in maart al ruim 18 procent minder omzet dan een jaar eerder. In april sloten ook de fabrieken in Nederland en ormingende landen, waardoor de omzet in april met maar liefst 62 procent lager uitviel dan het jaar ervoor. 

 

Verkoop en onderhoud nieuwe auto’s stijgt

De handel en reparatie van personenauto’s zag een betere ontwikkeling. Deze deelbranche zag als enige van de branches een groei in plaats van een daling. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar groeide de branche in het eerste kwartaal van 2020 met 4 procent. Ondanks de maatregelen liep de verkoop en het onderhoud van nieuwe auto’s dus gewoon door. 

 

 

Ondernemersvertrouwen flink negatief
In het eerste kwartaal van 2020 was het ondernemersvertrouwen al negatief (-7,6). Deze maakt aan het begin van het tweede kwartaal echter een duikvlucht tot -46,9. Voor het tweede kwartaal verwacht bijna 84,7 procent van de ondernemers een omzetafname voor de komende 3 maanden: vorig kwartaal was dit nog 19,4 procent.

 

 

Marktrapport Schade 2020

Wat betekent de omzetdaling van de auto- en motorbranche voor het premievolume van de particuliere en zakelijke Motormarkt? En welke impact heeft de coronacrisis op de ontwikkeling van het wagenpark? U leest het in de kwartaalupdate van ons Marktrapport Schade 2020, met een compleet marktbeeld van de actuele Schademarkt. Ga voor meer informatie naar Marktrapport Schade 2020. 

Gerelateerde artikelen

Omzetverlies 25% in de auto- en motorbranche

Omzetverlies van de motorbranche en autobranche De grootste gedupeerden van het coronavirus waren de importeurs…

Lees verder

Hoeveel auto’s zijn er tijdens de coronaperiode gestolen?

Daling autodiefstallen in eerste maanden 2020 Het lijkt erop dat het coronavirus een gunstige invloed…

Lees verder

Minder autoverkoop, minder diefstallen

Scherpe daling autoverkoop Net zoals in april zagen alle Europese landen een scherpe daling in…

Lees verder
Naar het nieuws