CBS: ‘grootste krimp consumptie huishoudens ooit gemeten’

 De consumptie van huishoudens kent de grootste krimp dat ooit in Nederland is gemeten, zo meldt het CBS vanochtend. Consumenten besteedden in maart 2020 6,7% minder dan in maart 2019. De Nederlandse economie daalde in het eerste kwartaal van 2020 met 1,7% ten opzichte van een kwartaal eerder: de sterkste krimp sinds de crisis in 2009. 

Grootste krimp ooit

Het CBS heeft cijfers over de consumptie door huishoudens vanaf 1922, met uitzondering van de periode 1940-1948. Nooit eerder heeft het CBS zo’n grote krimp van de consumptie door huishoudens gemeten. Ter illustratie: het jaar daarvoor kende de consumptie van huishoudens nog een groei van 1,5% ten overstaan van 2018. 

Diensten en duurzame goederen grootste daling

De meeste sectoren zagen in maart een krimp in de besteding. De consument besteed volgens het CBS vooral minder aan diensten en duurzame goederen. Zo lagen de uitgaven aan diensten in maart 11,8 procent lager dat het jaar ervoor. Consumenten gaven 7,2% minder uit aan duurzame goederen, met name kleding, schoenen en personenauto’s. Wel schaften ze meer elektrische apparatuur aan. 

 

Grootste groei besteding voedings- en genotmiddelen 

Het hamsteren van levensmiddelen in de supermarkt leidde in maart tot een nooit eerder gemeten groeipercentage van de foodsector. Consumenten besteden 9,1% meer aan voedings- en genotmiddelen dan in maart 2019. De foodsector realiseerde een hogere omzet terwijl de omzet van de non-foodsector kromp.

 

Ongekende terugval Nederlandse economie

In ons Marktrapport Inkomen 2020 werd duidelijk dat Nederlandse huishoudens op dit moment de belangrijkste economische motor van Nederland zijn. Consumentenbestedingen hebben daarom een grote invloed op de economie. Vanochtend meldde het CBS in een online persconferentie dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2020 met 1,7% is gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit is de sterkste krimp sinds de crisis in 2009, toen het bbp met 3,6% daalde ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Hoewel er een aantal maanden geleden nog werd uitgegaan van een ‘zachte landing’ van de economie, lijkt een recessie nu onvermijdelijk. 

 

Marktrapport Inkomen: kwartaalupdate

In de kwartaalupdate van ons Marktrapport Inkomen (verwachte publicatie in juni) wordt dieper ingegaan op de impact van het coronavirus op de Nederlandse economie. Meer weten? Bekijk de informatiepagina Marktrapport Schade en Inkomen

Gerelateerde artikelen

Het Data-Platform: nieuw bij de marktrapporten.

Met trots presenteren wij ons Data-Platform: het online dashboard waarmee u altijd op de hoogte bent van de meest actuele sector- en branchedata.

Lees verder

3 bepalende factoren voor economisch herstel

Het coronavirus geeft veel onzekerheid op het gebied van economisch herstel. Wat is er nodig om dit herstel te bevorderen?  We bespreken drie bepalende factoren voor herstel in de 1.5-meter economie. 

Lees verder

De kwartaalrapporten Schade en Inkomen zijn uit!

De Kwartaalrapporten Schade en Inkomen geven u inzicht in de actuele ontwikkelingen in de Nederlandse economie en op de Schade- en Inkomensmarkt ten tijde van de coronacrisis.

Lees verder
Naar het nieuws