Consumptie huishoudens toenemende drijver achter bbp-groei

Door de afnemende Nederlandse export moet de bbp-groei met toenemende mate worden gedragen door consumptie van huishoudens. De relatie tussen woningmarkt en consumptie vormt een belangrijk risico voor deze groei.

Door tegenwind uit het buitenland valt de Nederlandse economische groei terug, zo meldt het CPB in de laatste Juniraming 2019. De bbp-groei valt terug van 2,7% in 2018 tot 1,7% in 2019 en 1,5% in 2020. De economische groei is de afgelopen jaren sterk gedragen door export. Door de buitenlandse spanningen loopt de export uit Nederland terug en investeren bedrijven minder. Dit komt niet alleen door het Amerikaanse handelsbeleid, ook de Brexit en de situatie rondom de Italiaanse begroting zijn belangrijke economische risico’s. De terugval van de Nederlandse export zorgt voor een verschuiving van groeifactoren in de Nederlandse economie.

Binnenlandse consumptie trekt aan

In het Marktrapport 2019 wordt gesteld dat de bbp-groei de komende jaren in toenemende mate moet worden gedragen door de consumptie van huishoudens. De komende twee jaar wordt circa één derde van de Nederlandse groei gestuwd door consumptie van huishoudens: tussen 2012 en 2017 was dit nog geen 10%. Deze consumptie wordt voor een belangrijk deel gedreven door loonstijgingen en stijgende huizenprijzen. De toename in huizenprijzen zorgt voor een positief sentiment onder de consument, waardoor deze meer uitgaven doet.

 

Risico’s woningmarkt op consumptie

Deze sterke verbinding tussen woningmarkt en consumptie is een belangrijk risico voor de economische groei, zoals ook de DNB erkent. De Nederlandse woningmarkt versterkt als geen ander de schommelingen in de Nederlandse economie. Onderstaande grafiek uit het Marktrapport laat dit effect zien: toen na de crisis de huizenprijzen instortten, volgde de consumptie direct, ondanks dat het inkomen maar relatief beperkt terugviel. Een correctie op de woningmarkt kan de Nederlandse economie dus flink raken.

Marktrapport 2019

Meer weten over nieuwste trends en ontwikkelingen op de Nederlandse Inkomensmarkt? Deze maand publiceren we de update van onze Marktrapporten 2019. Wilt u meer informatie ontvangen over het afnemen van de Marktrapporten? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Groei in letselschade platformwerkers

Met het groeiende aantal platformwerkers, lijkt ook de schadelast te groeien.

Lees verder

Autodiefstal top-5: juni 2019

Highlights autodiefstal juni ’19 In de eerste zes maanden van 2019 werden er 3.540 voertuigen gestolen, in…

Lees verder

Uitgaven aan SmartHome beveiliging stijgen explosief

Steeds meer consumenten investeren in slimme beveiligingsapparatuur.

Lees verder
Naar het nieuws