Coronacrisis: flexwerkers en zzp’ers missen financieel vangnet

Door de coronacrisis staat de economie voor een ongekende uitdaging. Waar we in het begin van dit jaar nog uitgingen van een verwachte bbp-groei van 1,5% voor 2020, weten we inmiddels dat de wereld er dit jaar heel anders uitziet. Hoe groot de impact van de coronacrisis op de economie precies gaat zijn is nog niet duidelijk. Toch is de schade in sommige sectoren nu al voelbaar: bijvoorbeeld in de portemonnee van de flexwerkers en zelfstandigen.  

Financieel kwetsbaar

Uit een recente enquete van de Rabobank onder flexwerkers blijkt dat één op de drie flexwerkers in Nederland tussen de 20 en 45 jaar financieel kwetsbaar is. Ook bleek dat 35% van de flexwerkers die zelfstandig wonen en niet studeren, minder dan €2500 spaargeld heeft. Onder oproep- en uitzendkrachten was dit zelfs 50%. Daarnaast kwam naar voren dat maar liefst 25% van de flexwerkers niet alleen weinig spaargeld, maar ook geen tweede inkomen uit een vast dienstverband ontvangt, zowel van zichzelf of een partner. Ook bouwen zij door hun jonge leeftijd nog niet afdoende WW-uitkering op. 

 

Buffer

Het financiële vangnet blijkt ook bij zelfstandigen niet erg toereikend. In hun tweejaarlijkse Zelfstandigen Enquete Arbeid (ZEA) 2019, uitgevoerd door het CBS en TNO, bleek dat 20 procent van de zelfstandig ondernemers in hun huishoudens niet langer dan 3 maanden financieel rond komt zonder inkomen. Daarbij dacht 40% dat ze een jaar of langer zonder inkomen te kunnen. Het CBS merkt ook op dat 16% van alle ondervraagden geen inschatting kon maken hoe lang ze het financieel vol kunnen houden als het inkomen wegvalt. 

 

Sectoren hard geraakt

De cijfers uit het ZEA 2019 komen van de periode voor de coronapandemie. Met name de zelfstandigen en flexwerkers in de transport/logistieke, pedagogische, dienstverlenende en creatieve beroepen gaven ten tijde van het onderzoek aan dat ze niet langer dan 3 maanden zonder inkomen zouden rondkomen. Helaas zijn dit ook de beroepen die op dit moment het hardst door de pandemie worden geraakt. Zo gaat het bijvoorbeeld over taxichauffeurs, kappers, horecamedewerkers en kunstenaars. 

 

Onverzekerd 

De zelfstandigen en (jonge) flexwerkers die momenteel door de pandemie geen inkomen ontvangen, hebben vaak geen recht op een standaard WW- uitkering. In het Marktrapport Inkomen 2020 bleek daarbij dat een groot aandeel zelfstandigen in Nederland niet (voldoende) verzekerd zijn tegen het wegvallen van het inkomen. In 2019 waren er 1,1 miljoen zelfstandigen die voor hun primair inkomen afhankelijk zijn van een eigen bedrijf. Maar liefst 75% van deze zelfstandigen is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Deze groep is dus niet beschermd tegen plotseling inkomensverlies. Met name in de sectoren die nu het hardst wordt geraakt door de pandemie, kan de combinatie van weinig spaargeld en een ontbrekende arbeidsongeschiktheidsverzekering leiden tot grote financiële problemen.  

 

Maatregelen    

In reactie op de huidige financiële situatie van flexwerkers en zelfstandigen heeft de overheid een omvangrijk pakket aan maatregelen getroffen. Zo kunnen zzp’ers makkelijker bijstand aanvragen en worden ook flexwerkers in de NOW regeling meegenomen. In hoeverre deze maatregelen een faillissement kunnen behoeden, is nog maar de vraag. Het plan voor een verplichte AOV voor zelfstandigen, waar het kabinet vóór de coronacrisis aan werkte, zou in de toekomst voor een beter financieel vangnet voor zelfstandigen kunnen zorgen.

Gerelateerde artikelen

Het Data-Platform: nieuw bij de marktrapporten.

Met trots presenteren wij ons Data-Platform: het online dashboard waarmee u altijd op de hoogte bent van de meest actuele sector- en branchedata.

Lees verder

3 bepalende factoren voor economisch herstel

Het coronavirus geeft veel onzekerheid op het gebied van economisch herstel. Wat is er nodig om dit herstel te bevorderen?  We bespreken drie bepalende factoren voor herstel in de 1.5-meter economie. 

Lees verder

De kwartaalrapporten Schade en Inkomen zijn uit!

De Kwartaalrapporten Schade en Inkomen geven u inzicht in de actuele ontwikkelingen in de Nederlandse economie en op de Schade- en Inkomensmarkt ten tijde van de coronacrisis.

Lees verder
Naar het nieuws