DNB: Markt motor WA toont voorzichtig herstel

De markt voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen motorvoertuigen lijkt richting een voorzichtig herstel te gaan. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportages van verzekeraars aan DNB.

Dalend technisch verlies

Ruim 10 jaar wordt er al marktbreed technisch verlies gemaakt op motor WA. Sinds 2008 is de inkomende premie lager dan de uitgaande schade en kosten, en dit is nog steeds het geval in 2018. Toch lijken schadeverzekeraars meer grip op deze markt te krijgen. Na een periode sinds 2011 waarin de verliezen jaar-op-jaar toenamen, is deze trend nu doorbroken. Het marktbrede technisch verlies is afgenomen naar € 308 miljoen in 2018 (2017: € 474 miljoen) op een netto verdiende premie van €2.309 miljoen (2017: € 2.148).

Stijgende letselschade-last en premieverhogingen

Het technisch resultaat wordt bepaald door de premie, de schadelast en de kosten. De schadelast bij motor WA laat al jaren een stijgende trend zien. DNB wijt dit aan de steeds hogere claims bij letselschade als gevolg van maatschappelijke en juridische ontwikkelingen. Om deze toenemende schadelast op te vangen, voerden verzekeraars de afgelopen jaren premieverhogingen in. Dit was ook het geval in 2018. Of deze premieverhogingen voldoende zijn om het technische resultaat de komende jaren in het positieve te trekken, moet volgens DNB nog blijken.

Groeiende schadelast bestelauto’s 

Één van de ontwikkelingen die invloed heeft op de stijgende schadelast van motorvoertuigen, is de groeiende trend van e-commerce. Uit ons Marktrapport Schade 2019 blijkt dat de populariteit van e-commerce leidt tot een groei in het aantal bestelbussen. Ook lijkt de schadelast voor deze voertuigen hoger te liggen: uit onderzoek blijkt dat veel verkeersongevallen door bestelauto’s worden veroorzaakt. Bovendien rijden de bestelwagens een hoog aantal kilometers, wat de kans op ongelukken vergroot.

Marktrapporten Schade 2019

Meer weten over de schadelast bij motorvoertuigen? Lees het in ons Marktrapport Schade 2019. Binnenkort brengen wij onze update uit. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Veel minder auto’s gekocht, maar ook een stuk minder gestolen

Scherpe daling autoverkoop Net zoals in april zagen alle Europese landen een scherpe daling in…

Lees verder

CBS: eerste omzetdaling auto- en motorbranche sinds 2013

Import daalt flink Het CBS noemt de coronacrisis als één van de veroorzakers van de…

Lees verder

Meer of minder gestolen auto’s tijdens quarantaine?

Op de avond van zondag 15 maart ging Nederland op slot: alle scholen, kinderopvangcentra, cafés,…

Lees verder
Naar het nieuws