Loonsom groeit komende jaren minder hard

Dit blijkt uit ons recent gepubliceerde Marktrapport Inkomen 2019. 

Dit blijkt uit ons recent gepubliceerde Marktrapport Inkomen 2019. Dit Marktrapport geeft inzicht in de laatste ontwikkelingen op de Nederlandse Inkomensmarkt. Zo geeft het een inzicht in de concurrentiepositie en marktaandelen van de concerns, macro-economische analyses en disruptieve trends.

Wat valt ons op dit jaar?

  • De Inkomensmarkt maakt positief gebruik van economische hoogconjunctuur en groeit in 2018 met 3,8%. De Ziekteverzuim en WIA-branches zijn de belangrijkste motor achter deze groei.
  • In de AOV-markt blijft de dekkingsgraad dalen. Desondanks zorgt de forse toename van het aantal zelfstandigen (met name zmp’ers) in 2018 voor een kleine groei in het premievolume van zo’n 0,9%.
  • Platformwerk, zoals via Uber en Deliveroo, blijft toenemen en heeft op de lange termijn een duidelijke impact op de Inkomensmarkt! In 2018 bestaat de platformeconomie uit circa 41.000 werkzame personen. Op basis van een scenario-analyse zien we dit aantal toenemen tot zo’n 400 duizend in 2025.
  • Automatisering, waaronder ook robotisering wordt gerekend, heeft in onze analyses tot 2025 geen duidelijk negatieve impact op de loonsom.

Gerelateerde artikelen

Groei in letselschade platformwerkers

Met het groeiende aantal platformwerkers, lijkt ook de schadelast te groeien.

Lees verder

Autodiefstal top-5: juni 2019

Highlights autodiefstal juni ’19 In de eerste zes maanden van 2019 werden er¬†3.540¬†voertuigen gestolen, in…

Lees verder

Uitgaven aan SmartHome beveiliging stijgen explosief

Steeds meer consumenten investeren in slimme beveiligingsapparatuur.

Lees verder
Naar het nieuws