Minder brandclaims, elektronica vaker de boosdoener

 Het aantal brandclaims op de inboedel- en opstalverzekering nam vorig jaar met 11% af, een flinke daling ten opzicht van de jaren daarvoor. Dit blijkt uit de nieuwe Risicomonitor Woningbranden van het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland en Stichting Salvage. In 2017 werd er 90.067 keer een beroep gedaan op de verzekering, in 2018 was dit nog maar 80.582. Hoewel de cijfers positief zijn, waarschuwt de Risicomonitor voor een groeiend gevaar: batterijen en accu’s.

Meeste claims uit Limburg

De meeste brandclaims in Nederland zijn volgens de monitor klein van aard. Deze lossen de verzekeraars met de klant zelf op. In 2017 kwamen de meeste brandclaims uit Limburg met 14 claims per 1000 huishoudens. In Noord-Holland werd het minst beroep gedaan op de verzekering: slechts 7 op 1000 huishoudens. Daarbij laat de monitor een duidelijke piek van brandmeldingen zien in de maanden december en januari.

 

Lithium-ionbatterijen grote boosdoener

Stichting Salvage (die namens verzekeraars eerste hulp biedt aan gedupeerden van een grote brand) en Brandweer Nederland waarschuwen voor branden die zijn ontstaan door lithium-ionbatterijen. Dit type batterij wordt onder andere gevonden in smartphones, tablets en speelgoed. De batterijen bevatten in verhouding veel meer energie dan een penlitebatterij, en kunnen dan ook sneller ontvlammen. De meeste branden ontstaan bij een losse accu of oplader.

 

Preventief handelen

Brandweer Nederland vraagt al langere tijd aandacht voor het veilig gebruik van accu’s en batterijen. Zij zien een duidelijke toename in brandoorzaken door elektronische apparatuur. Uit ons Marktrapport Schade 2019 blijkt dat ook verzekeraars de afgelopen jaren maatregelen hebben getroffen om de schadelast van elektronica te dekken. De schadelast van all-risk inboedelverzekeringen liep de afgelopen jaren flink op door (onder andere) claims vanuit elektronica. Door het inperken van de elektronicadekking op deze verzekeringen lijkt deze trend onder controle, waardoor we de komende jaren geen grote premiestijgingen voorzien. 

 

Cijfers particuliere Brandmarkt

Meer weten over Brand op de schademarkt? Bekijk dan eens ons Marktrapport Schade 2019. In elk rapport belichten we de laatste cijfers van de particuliere Brandmarkt en leveren we prognoses voor de komende jaren. U leest de volledige Risicomonitor Woningbranden hier.

Gerelateerde artikelen

Meer auto’s gestolen in de quarantaine weken dan in de twee weken ervoor

Op de avond van zondag 15 maart ging Nederland op slot: alle scholen, kinderopvangcentra, cafés,…

Lees verder

Het Marktrapport Schade 2020 is uit!

Ook het Marktrapport Schade 2020 is vanaf deze week beschikbaar! Dit jaar bevat het rapport meer dan 100 pagina's: er valt heel wat te vertellen over de Schademarkt van de toekomst.

Lees verder

Nu: Early Bird korting Marktrapporten 2020

In januari 2020 publiceren we de nieuwe Marktrapporten Schade en Inkomen. Vanaf deze week is het mogelijk om de rapporten alvast aan te schaffen met een tijdelijke Early Bird korting!

Lees verder
Naar het nieuws