MKB heeft meer vertrouwen, maar blijft onzeker.

 Onder ondernemers is het vertrouwen dat zij goed uit de coronacrisis komen gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dit blijkt uit de meest recente meting van de MKB coronamonitor van Motivaction en MKB Servicedesk.

Meer vertrouwen en positiever

Zeven van de tien ondernemers stelt dat de continuïteit van het bedrijf niet in gevaar is (30%) of dat ze uit de crisis denken te komen, al weten ze nog niet hoe (40%). Het aantal ondernemers dat een voldoende buffer heeft om de crisis te boven te komen steeg ten opzicht van vorige maand ook: van 56% naar 62%. Ook de zpp’ers waren positiever: 69% van hen heeft er vertrouwen in dat hun bedrijf blijft bestaan, ten opzichte van 59% in maart. 

 

Onzekerheid blijft 

Hoewel het vertrouwen in de continuatie van het bedrijf steeg, blijven ondernemers onzeker over de toekomst. Bijna de helft van de ondernemers (46%) zegt een hoge mate van onzekerheid te ervaren over de toekomst. Ruim vier op de tien (44%) voorziet een omzetdaling van meer dan 10%. Van de zzp’ers voorziet de helft van de ondervraagden een dergelijke omzetdaling. Eén op de 10 ziet de toekomst rooskleuriger in: zij verwachten de komende tijd een stijging van de omzet. 

 

Twijfel om aanpak overheid

Het vertrouwen in het eigen bedrijf stijgt, maar het vertrouwen in de overheid daalt bij ondernemers. In de meting van maart was de helft van de ondernemers tevreden over de aanpak van de overheid. Nu is zes op de tien van de ondervraagden van mening dat de economische aanpak van de overheid onvoldoende is. Minder dan de helft (46%) vertrouwt erop dat de overheid de ondernemer bijstaat als dat nodig is. Meer dan de helft (56%) van de MKb’ers vindt de huidige tegemoetkomingen van de overheid niet toereikend genoeg. 

 

Marktrapport Inkomen 2020

Meer weten over de financiële status van ondernemers en zzp’ers in de huidige economie? Ons Marktrapport Inkomen 2020 is sinds 2011 een begrip op de verzekeringsmarkt. Elk jaar brengen wij de nieuwste cijfers en prognoses over de totale economie en Inkomensmarkt overzichtelijk bij elkaar. Daarnaast publiceren wij twee keer per jaar een kwartaalupdate. De eerstvolgende kwartaalupdate komt uit in juni. Bezoek de pagina Marktrapport Inkomen voor meer informatie. 

Gerelateerde artikelen

Het Data-Platform: nieuw bij de marktrapporten.

Met trots presenteren wij ons Data-Platform: het online dashboard waarmee u altijd op de hoogte bent van de meest actuele sector- en branchedata.

Lees verder

3 bepalende factoren voor economisch herstel

Het coronavirus geeft veel onzekerheid op het gebied van economisch herstel. Wat is er nodig om dit herstel te bevorderen?  We bespreken drie bepalende factoren voor herstel in de 1.5-meter economie. 

Lees verder

De kwartaalrapporten Schade en Inkomen zijn uit!

De Kwartaalrapporten Schade en Inkomen geven u inzicht in de actuele ontwikkelingen in de Nederlandse economie en op de Schade- en Inkomensmarkt ten tijde van de coronacrisis.

Lees verder
Naar het nieuws