Nederland maakt steeds meer gebruik van deelauto’s.

 We maken in Nederland steeds intensiever gebruik van de beschikbare deelauto’s. Dat is de conclusie van het Dashboard Autodelen 2019, gepubliceerd door kennisplatform CROW.

Het Dashboard Autodelen van  van CROW-KpVV maakt onderdeel uit van de Green Deal Autodelen II. Dit meerjarenplan heeft als doel om bedrijven, overheden en burgers te stimuleren om meer gebruik te maken van de mogelijkheid tot autodelen.

Van aanbodgericht naar vraaggericht

Het aantal deelauto’s is volgens CROW het afgelopen jaar met circa 10.000 auto’s toegenomen. Hiermee komt het huidige aantal deelauto’s in Nederland op 51.149. In 2019 ziet het CROW echter een afvlakking van deze groei. Volgens het platform kan dit betekenen dat de huidige markt verandert van een aanbodgericht naar een meer vraaggericht model. 

 

Duurzame doelstellingen

Één van de doelstellingen van Green Deal Autodelen II is om het deelauto- netwerk te laten groeien tot 100.000 deelauto’s in 2021 en een populatie van 700.000 gebruikers van deelauto’s. De gedachte achter deze doelstelling is dat deelauto’s bijdragen aan een duurzamer Nederland, waarbij mensen vaker gaan lopen, de fiets pakken of reizen met het openbaar vervoer.   

 

Exponentiële groei

Om deze doelstellingen te halen meent het platform aan dat er meer groei nodig is. Zeker nu de groei dit jaar aan het afvlakken is, zal er in de komende jaren een exponentiële groei nodig zijn om de duurzame doelstellingen te halen. 

 

Carsharing platforms en private lease

De grootste stijging van het aantal deelauto’s zit volgens CROW bij de carsharing platforms. Dergelijke platforms zijn (digitale) communities zoals SnappCar, waarbij mensen hun eigen auto verhuren aan anderen. Ook is er een flinke groei te zien van lokale initiatieven en zakelijk autodelen (business carsharing). Zo breidt SnappCar na een succesvolle pilot de samenwerking met leasemaatschappijen verder uit. Lease-autobezitters kunnen nu via SnappCar hun auto delen, in ruil voor korting op het leasetarief.

 

Snelle groei autodelers

Daarnaast schrijft het CROW dat de groei van het aantal autodelers sneller gaat dan de groei van het aantal auto’s. Dit is een positieve ontwikkeling: hoe meer gebruikers per deelauto, hoe beter. Dit betekent volgens het CROW namelijk ook dat men hierdoor steeds vaker afziet van een eigen (tweede) auto.

 

Deelauto’s en de verzekeringsmarkt.

Meer weten over de invloed van deelauto’s op de verzekeringsmarkt? In het Marktrapport Schade gaan wij verder in op het thema Deelauto’s, en welke impact deelautoplatformen op de schadeverzekeringsmarkt hebben. 

 

Meer weten?

Meer informatie over Green Deal Autodelen II en het Dashboard Autodelen vindt u hier. Wilt u meer weten over het de impact van Deelauto’s op de verzekeringsmarkt? Wellicht is het Marktrapport Schade 2019 iets voor u. Of neem direct contact met ons op via info@bakenadviesgroep.nl

Gerelateerde artikelen

Autodiefstal top-5: september 2019

De cijfers zijn binnen, dus het is weer tijd voor de autodiefstal top-5! Wat viel ons deze maand op?

Lees verder

Recordaantal bestelauto’s, verkoop personenauto’s daalt.

Het aantal bestelauto's doorbreekt dit jaar voor het eerst de 900.000. Dit blijkt uit nieuwe ramingen van het Marktrapport Schade 2019.

Lees verder

Nederland maakt steeds intensiever gebruik van deelauto’s

Ook het aantal autodelers groeit snel. Dat blijkt uit het Dashboard Autodelen 2019, gepubliceerd door kennisplatform CROW. 

Lees verder
Naar het nieuws