Airbnb: je huis onverzekerd verhuren

De explosieve groei van Airbnb zorgt voor meer dan alleen overlast en omzet. Steeds meer Nederlandse huishoudens bieden hun woning online aan, zonder dat deze hier voldoende voor verzekerd is. De populariteit van het online verhuurdersplatform en de stijgende huurprijzen dragen bij aan de groei. Met name de groei van het aantal particuliere verhuurders in de grote steden van Nederland.

Waar minder bij wordt stilgestaan is dat bestaande inboedel en aansprakelijkheidsverzekeringen slechts zeer beperkt tot geen dekking bieden voor verhuur via Airbnb. Dit wordt onder andere onderstreept door Independer en claimexpert CED.

Een analyse op basis van Airbnb data toont aan dat het aantal particuliere aanbieders in de Randstad dit jaar naar schatting met 64% zal groeien ten opzichte van 71% in het jaar daarvoor. Het aantal huishoudens dat hun woning via Airbnb aanbiedt komt daarmee uit op 17.654 in 2017. In 2014 lag dit aantal nog slechts op circa 2.800!

Naar verwachting zal de huidige groei van 64% de komende jaren terugvallen als gevolg van de kritische houding richting Airbnb vanuit gemeenten en VVE’s. Desondanks blijft het aantal groeien en zijn er naar schatting meer dan 63.000 huishoudens actief in de Randstad in 2020. In 2025 zal dit aantal richting de 290.000 huishoudens oplopen.

Internationaal zien we al enkele InsurTech startups die zich exclusief focussen op het verzekeren van de sharing-economy. Het Amerikaanse Slice Labs, gesteund door Munich Re, is een voorbeeld van een partij die zich richt op verzekeringen voor platformen als Airbnb en Uber. Voor de sterk verzadigde particuliere schadeverzekeringsmarkt zijn groeiende niches zoals Airbnb-verhuurders interessant. Een speciaal inboedelproduct, toegespitst op Airbnb verhuur kan voor deze markt een uitkomst bieden.

Plaats een reactie

Gerelateerd nieuws

externalId=bakenadviesgroep-detail-news-3.1.1&filter[active]=1
05-08-2019 // Actueel
Post- en pakketbezorgers stoppen 25 keer per dag

In 2018 maakten Nederlandse bedrijfsbestelauto’s in totaal 813 miljoen stops. Het aantal bestelauto's neemt toe door de groeiende populariteit van ecommerce.

24-07-2019 // Actueel
Zorgen om groei letselschade platformwerkers

De platformeconomie zit in de lift. Maar met het groeiende aantal platformwerkers, lijkt ook de schadelast te groeien.

18-07-2019 // Data
Autodiefstal top-5: juni 2019

Welke auto's werden er in juni het meest gestolen? Je leest het hier.

16-07-2019 // Rapporten
Marktrapport Schade en Inkomen: eerste updates nu verkrijgbaar!

De eerste updates van onze Marktrapport Schade en Inkomen 2019 zijn nu beschikbaar.