Betere tijden op komst voor detailhandel

De groei komt met name door de aantrekkende economie en daarbij behorende consumptieve bestedingen. Zowel de handel in food en non-food artikelen zullen beiden naar verwachting flink groeien. De detailhandel in food is een zeer stabiele markt en zal naar verwachting iets harder groeien door stijgende consumptie. De handel in food daarentegen staat bekend als meer volatiel, deze markt is gevoeliger voor conjuncturele bewegingen. In 2015 groeide de branche nog met 1,1%, in 2016 wordt dit naar verwachting iets minder met 0,9%. 2017 echter wordt naar verwachting een topjaar voor de detailhandel in non-food artikelen, Syn-Quenta voorspelt een groei van 2,3%. Deze groei komt met name door een sterke stijging in de consumptieve bestedingen. In Q1 in 2016 zijn de consumptieve bestedingen met maar liefst 2,3% gestegen. Nu de economie aantrekt vinden ook steeds meer mensen een baan en hebben hierdoor een hoger besteedbaar inkomen.


Aantal bedrijven

Ook het aantal bedrijven en het aantal fte in de detailhandel zal toenemen. Ons economisch forecast model Syn-Quenta voorspelt een toename van het aantal fte met 1,3% in 2016 en 2,3% in 2017. Het aantal werkplekken binnen deze sector zal naar verwachting nog meer stijgen. Veel mensen in de detailhandel werken namelijk parttime en het aantal parttimers gaat toenemen. Daarentegen daalt het aantal bedrijven in 2016 nog met 1,9% maar in 2017 wordt weer een lichte stijging verwacht van 0,5%.


Meer informatie

Syn-Quenta is het economisch forecast model van Baken Adviesgroep. Syn-Quenta maakt gedetailleerde voorspellingen voor onder andere omzet, bedrijfsaantallen, werknemersaantallen en loonsommen voor 18 sectoren en 50 branches in de Nederlandse economie. Als u interesse heeft in de voorspellingen van Syn-Quenta en wat deze kunnen doen voor uw organisatie kunt u mailen naar info@bakenadviesgroep.nl.

Plaats een reactie

Gerelateerd nieuws

externalId=bakenadviesgroep-detail-news-3.1.1&filter[active]=1
05-08-2019 // Actueel
Post- en pakketbezorgers stoppen 25 keer per dag

In 2018 maakten Nederlandse bedrijfsbestelauto’s in totaal 813 miljoen stops. Het aantal bestelauto's neemt toe door de groeiende populariteit van ecommerce.

24-07-2019 // Actueel
Zorgen om groei letselschade platformwerkers

De platformeconomie zit in de lift. Maar met het groeiende aantal platformwerkers, lijkt ook de schadelast te groeien.

18-07-2019 // Data
Autodiefstal top-5: juni 2019

Welke auto's werden er in juni het meest gestolen? Je leest het hier.

16-07-2019 // Rapporten
Marktrapport Schade en Inkomen: eerste updates nu verkrijgbaar!

De eerste updates van onze Marktrapport Schade en Inkomen 2019 zijn nu beschikbaar.