De Blockchain belofte

Blockchain heeft zich ontwikkeld tot één van de meest interessante en veelbelovende technologieën in het InsurTech landschap. Deze technologie lag oorspronkelijk aan de basis van de Bitcoin, maar er wordt inmiddels mee geëxperimenteerd in vele andere sectoren, waaronder ook de verzekeringswereld. Van een hype valt niet langer te spreken: het aantal Blockchain startups en projecten blijft groeien.

Blockchain technologie maakt het mogelijk informatie decentraal, gedistribueerd en onveranderlijk op te slaan binnen een netwerk. Er wordt een grootboek aangelegd met alle informatie, waar iedereen in het netwerk een kopie van heeft. Wijzigingen of toevoegingen aan dit grootboek moeten vervolgens door het gezamenlijke netwerk worden geverifieerd. Zo vormt het grootboek als het ware een ketting van geverifieerde blokken informatie die bij iedereen in het netwerk bekend is. Op deze manier wordt fraude tegengegaan en heeft verlies of schade van data bij een individuele deelnemer binnen het netwerk niet langer gevolgen.


Bitcoin

In het geval van Bitcoin is de opgeslagen informatie Bitcoin transacties. Voor de verzekeringswereld zijn zogenaamde slimme contracten, “smart-contracts”, een interessante mogelijkheid van de Blockchain. Slimme contracten zijn contracten die volledig op de Blockchain zijn vastgelegd maar ook toegang hebben over tastbare zaken, zoals geld. De voorwaarden en clausules van het contract kunnen dus decentraal worden beheerd én uitgevoerd. Dit biedt vele voordelen voor verzekeraars waaronder:

  • Automatische claimafhandeling. Zowel de beoordeling van een claim als de uitkering is volledig in handen van de Blockchain. Deze verifieert via databronnen of een claimclausule getriggerd is en keert indien automatisch uit. Het claimproces wordt hierdoor aanzienlijk vereenvoudigd en praktisch kosteloos.
  • Waarborging tegen fraude. Uit het bovenstaande volgt dat zowel de verzekeraar als de verzekerde niet langer invloed heeft op het claimproces. Deze contracten worden automatisch nageleefd, afgehandeld en decentraal opgeslagen en zijn dus beschermd tegen fraude.

Een voorbeeld van een toepassing voor slimme contracten is de vluchtverzekering. Indien deze verzekering geïmplementeerd wordt op de Blockchain kan via externe bronnen gemakkelijk worden vastgesteld of een vlucht gecanceld is en kan de eventuele uitkering direct plaatsvinden. De verzekerde ontvangt zijn vergoeding voordat de verzekeraar het door heeft.

Op technisch gebied is de Blockchain, los van de zekere obstakels, redelijk ver gevorderd: het bovenstaande voorbeeld met vluchtverzekeringen werd recent in één weekend geprogrammeerd. Volgende stap is het ontwikkelen van producten die gereed zijn voor de markt. De Blockchain biedt naast slimme contracten nog vele andere kansen voor de verzekeringswereld. Meer over de impact van deze revolutionaire technologie op de verzekeringswereld is te vinden in de aanstaande Baken InsurTech Whitepaper.


Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag of wilt u in het algemeen meer weten over welke diensten wij bieden? Dan kunt u te allen tijden mailen naar info@bakenadviesgroep.nl. Baken Adviesgroep is 28 juni te vinden op het AM: Innosurance event waar gesproken zal worden over de “Lessen uit het InsurTech landschap”.

Plaats een reactie

Gerelateerd nieuws

externalId=bakenadviesgroep-detail-news-3.1.1&filter[active]=1
27-03-2019 //
Aan het woord: Anna Buijsman

Anna is Data Specialist bij Baken.

20-03-2019 //
Loonsom groeit komende jaren minder hard

Dit blijkt uit ons recent gepubliceerde Marktrapport Inkomen 2019.

15-02-2019 //
Aan het woord: Lucas Berndsen

Wat doet een Junior Business Analist bij Baken

30-01-2019 //
Bluepaper Expertgroep ‘Payments in SmartHome’ nu te downloaden!

Hoe ziet de payment en customer journey eruit in het opkomende SmartHome ecoysteem? En wat betekent dit voor producenten, retailers maar ook verzekeraars?