InsurTech financiering groeit

Ondanks dat de financiering in volume nog achterblijft bij Fintech is daarentegen de groei in InsurTech financiering aanzienlijk groter. In het eerste kwartaal van 2016 is deze naar schatting vier keer zo groot als een jaar eerder. Het merendeel van deze investeringen vindt plaats in de Verenigde Staten waar de Insurtech sector het grootst en meest ontwikkeld is.

Amerikaanse InsurTech startups zoals Oscar, Lemonade, Trov en Clover Health worden gefinancierd door een groot aantal venture capital fondsen waaronder het bekende Sequoia Capital, een investeerder in eerdere Tech successen als Whatsapp, YouTube en Apple.

Ook in Europa groeien investeringen in de InsurTech sector. Voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is de InsurTech sector zich snel aan het ontwikkelen. De startups Friendsurance, Everledger, FinanceFox en Knip hebben enkel in het afgelopen jaar gezamenlijk al meer dan $36 miljoen opgehaald.


Banken

Wat opvalt is dat niet enkel investeringsfondsen, maar ook steeds meer verzekeraars en banken zich actief begeven op het gebied van InsurTech. Voorbeelden hiervan zijn bekende partijen als Allianz, AXA, BNP Paribas, MetLife en Santander. In het algemeen zijn er drie manieren waarop gevestigde partijen de InsurTech sector benaderen. Allereerst gebeurt dit via directe investeringen. Zo investeerde bijvoorbeeld de CommerzBank via haar investeringstak CommerzVentures in de startup GetSafe. Een tweede manier van InsurTech benadering is via interne innovatie laboratoria. Hierbij zetten verzekeraars binnen hun eigen bedrijf een unit op die de middelen en ruimte krijgt om innovatieve concepten te ontwikkelen.

Voorbeelden van dergelijke innovatie laboratoria zijn AXA’s Kamet en Swiss Life’s LAB. Een derde manier waarop verzekeraars actief zijn in de InsurTech sector is via accelerator programma’s. Deze programma’s voorzien geselecteerde startups van financiering en professionele mentoring. In Europa zijn deze programma’s, ook wel bootcamps genoemd, actief in steden zoals London, Berlijn en Parijs. De Startup Bootcamp InsurTech gevestigd in London is hier een voorbeeld van. Deze rekent onder haar partners Allianz, ERGO/MunichRe, Lloyds Banking Group en PwC.

De verwachting is dat voornamelijk de innovatie laboratoria en accelerator programma’s verder zullen toenemen. Met name wanneer meer verzekeraars besluiten innovatie te omarmen. InsurTech heeft een vaste plaats ingenomen in het verzekeringslandschap.


Meer informatie

Op korte termijn verschijnt de Baken InsurTech Whitepaper. Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen via: info@bakenadviesgroep.nl.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag of wilt u in het algemeen meer weten over welke diensten wij bieden? Dan kunt u te allen tijden mailen naar info@bakenadviesgroep.nl.

Plaats een reactie

Gerelateerd nieuws

externalId=bakenadviesgroep-detail-news-3.1.1&filter[active]=1
27-03-2019 //
Aan het woord: Anna Buijsman

Anna is Data Specialist bij Baken.

20-03-2019 //
Loonsom groeit komende jaren minder hard

Dit blijkt uit ons recent gepubliceerde Marktrapport Inkomen 2019.

15-02-2019 //
Aan het woord: Lucas Berndsen

Wat doet een Junior Business Analist bij Baken

30-01-2019 //
Bluepaper Expertgroep ‘Payments in SmartHome’ nu te downloaden!

Hoe ziet de payment en customer journey eruit in het opkomende SmartHome ecoysteem? En wat betekent dit voor producenten, retailers maar ook verzekeraars?