Negatieve gevolgen voor textielindustrie door Brexit

Door de onzekerheid over welke invloed de Brexit zal hebben op de Britse economie is de pond flink onderuit gegaan. Omdat het Verenigd Koninkrijk een bijzonder belangrijke handelspartner is in deze sector heeft dit bijzonder negatieve gevolgen voor betreffende industrie.

Uit voorspellingen van Syn-Quenta, ons economische voorspellingsmodel, wordt verwacht dat in 2016 de omzet nog met 0,3% zal stijgen. Dit heeft voornamelijk te maken met een goed eerste halfjaar. In 2015 maakte de textielsector nog een omzet groei van 3,5%. In de eerste twee kwartalen heeft de sector respectievelijk 6,3% en 7,4% meer omzet gedraaid in vergelijking met dezelfde kwartalen één jaar geleden. Dit herstel wordt door de Brexit teniet gedaan.

Wij voorspellen dat tot 2018 de textielindustrie veel hinder zal ondervinden van de Brexit. In 2017 wordt een omzetkrimp van 2,8% verwacht. De Brexit zal ook negatieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid (fte) en het aantal bedrijven. De verwachting is dat in 2017 het aantal fte daalt met 5,6% en het aantal bedrijven met 5,9%. Syn-Quenta voorspelt dat vanaf 2018 langzaam een herstel zal plaatsvinden.


Meer informatie

Syn-Quenta is het economisch forecast model van Baken adviesgroep. Syn-Quenta maakt gedetailleerde voorspellingen voor onder andere omzet, bedrijfsaantallen, werknemersaantallen en loonsommen voor 18 sectoren en 50 branches in de Nederlandse economie. Als u interesse heeft in de voorspellingen van Syn-Quenta en wat deze kunnen doen voor uw organisatie kunt u mailen naar info@bakenadviesgroep.nl.

Plaats een reactie

Gerelateerd nieuws

externalId=bakenadviesgroep-detail-news-3.1.1&filter[active]=1
20-06-2019 // Rapporten
Consumptie huishoudens toenemende drijver achter bbp-groei

Door de afnemende Nederlandse export moet de bbp-groei met toenemende mate worden gedragen door consumptie van huishoudens. De relatie tussen woningmarkt en consumptie vormt een belangrijk risico voor deze groei.

14-06-2019 // Rapporten
DNB: Markt motor WA toont voorzichtig herstel

De markt voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen motorvoertuigen lijkt richting een voorzichtig herstel te gaan. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportages van verzekeraars aan DNB.

13-06-2019 // Actueel
InsurTech Lemonade actief in Duitsland

Lemonade heeft de oversteek naar Europa gemaakt, zo meldt de de Amerikaanse InsurTech via Twitter. Vanaf afgelopen dinsdag is de verzekeraar actief in Duitsland.

11-06-2019 // Wij zijn Baken
Aan het woord: Jorrim Prins

Jorrim werkt als Junior Data Analist bij Baken.