Zonder innovatie verdwijnt de pensioenadviseur

Enkele spelers

In onze database (ruim 500 bedrijven) zijn een aantal spelers actief in de pensioenmarkt. Deze groep is dan ook druk bezig met het vernieuwen van deze markt. Hieronder hebben wij drie voorbeelden van InsurTech bedrijven die actief zijn in de pensioenmarkt. (1) Abaris: een speler op de Amerikaanse “life Anuity”, een markt die enigszins vergelijkbaar is met netto aanvullend ouderdomspensioen. Zij pogen deze markt door een combinatie van mens en technologie voor iedereen inzichtelijk te maken. (2) My Future Now: een speler in het Verenigd Koninkrijk die gratis alle pensioeninformatie opzoekt en op locatie presenteert (vergelijkbaar met Nederlandse pensioenoverzicht), aan de hand van dit overzicht geeft My Future Now advies aan gebruikers. Tot slot (3) Fairr een Duitse “riester” pensioen die op basis van Big Data simpel, transparant en goedkoop verzekeringsproducten probeert te leveren.

De dreiging voor pensioenadvies

De komst van InsurTech kan binnen het gebied van pensioen worden verklaard uit een combinatie van een uitzonderlijk laag vertrouwen van consumenten (met name voor pensioenadviseurs) en een wereld die onvoldoende hierin mee gaat. Hierdoor sluit de pensioenwereld onvoldoende aan bij de moderne ondernemer en kunnen InsurTech bedrijven sommige aspecten van het pensioenadvies efficiënter leveren dan traditionele spelers. Met name de volgende innovaties zien wij als een bedreiging voor pensioenadviseurs: (1) Robo-advies (2), Customer portfolio management en (3) Internet-of-Things.

Kansen voor pensioenadviseurs

De kracht van de pensioenadviseur is de binding met haar klant. Juist door onvoldoende mee te gaan met de meest recente technologische ontwikkelingen dreigt de pensioenadviseur deze binding te verliezen: de klant gaat mee in technologische ontwikkelingen maar de adviseur ontwikkelt onvoldoende mee. Innovatie is hier niet een bedreiging maar juist een kans. Door het inzetten van nieuwe technologie ontstaat er meer tijd voor persoonlijke aandacht. Door het gebruik van nieuwe communicatiemiddelen wordt de pensioenadviseur een stuk meer benaderbaar voor de moderne consument.


Deze whitepaper toont aan dat InsurTech zich op een breed vlak afspeelt ook op nichemarkten. Als u meer wilt weten over ons marktrapport InsurTech en pensioenadvies of de gevolgen voor uw markt dan kunt u altijd contact opnemen met Baken Adviesgroep om u te voorzien van de meest recente kennis en inzichten. U neemt contact met ons op via info@bakenadviesgroep.nl.

Plaats een reactie

Gerelateerd nieuws

externalId=bakenadviesgroep-detail-news-3.1.1&filter[active]=1
20-06-2019 // Rapporten
Consumptie huishoudens toenemende drijver achter bbp-groei

Door de afnemende Nederlandse export moet de bbp-groei met toenemende mate worden gedragen door consumptie van huishoudens. De relatie tussen woningmarkt en consumptie vormt een belangrijk risico voor deze groei.

14-06-2019 // Rapporten
DNB: Markt motor WA toont voorzichtig herstel

De markt voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen motorvoertuigen lijkt richting een voorzichtig herstel te gaan. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportages van verzekeraars aan DNB.

13-06-2019 // Actueel
InsurTech Lemonade actief in Duitsland

Lemonade heeft de oversteek naar Europa gemaakt, zo meldt de de Amerikaanse InsurTech via Twitter. Vanaf afgelopen dinsdag is de verzekeraar actief in Duitsland.

11-06-2019 // Wij zijn Baken
Aan het woord: Jorrim Prins

Jorrim werkt als Junior Data Analist bij Baken.