DNB: Markt motor WA toont voorzichtig herstel

De markt voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen motorvoertuigen lijkt richting een voorzichtig herstel te gaan. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportages van verzekeraars aan De Nederlandsche Bank (DNB). Hoewel niet alle signalen positief zijn, lijken sommige indicatoren volgens DNB te wijzen op het herstel van deze markt.


Dalend technisch verlies
Ruim 10 jaar wordt er al marktbreed technisch verlies gemaakt op motor WA. Sinds 2008 is de inkomende premie lager dan de uitgaande schade en kosten, en dit is nog steeds het geval in 2018. Toch lijken schadeverzekeraars meer grip op deze markt te krijgen. Na een periode sinds 2011 waarin de verliezen jaar-op-jaar toenamen, is deze trend nu doorbroken. Het marktbrede technisch verlies is afgenomen naar € 308 miljoen in 2018 (2017: € 474 miljoen) op een netto verdiende premie van €2.309 miljoen (2017: € 2.148).


Stijgende letselschade-last en premieverhogingen
Het technisch resultaat wordt bepaald door de premie, de schadelast en de kosten. De schadelast bij motor WA laat al jaren een stijgende trend zien. DNB wijt dit aan de steeds hogere claims bij letselschade als gevolg van maatschappelijke en juridische ontwikkelingen. Om deze toenemende schadelast op te vangen, voerden verzekeraars de afgelopen jaren premieverhogingen in. Dit was ook het geval in 2018. Of deze premieverhogingen voldoende zijn om het technische resultaat de komende jaren in het positieve te trekken, moet volgens DNB nog blijken.


Groeiende schadelast bestelauto’s
Één van de ontwikkelingen die invloed heeft op de stijgende schadelast van motorvoertuigen, is de groeiende trend van e-commerce. Uit ons Marktrapport Schade 2019 blijkt dat de populariteit van e-commerce leidt tot een groei in het aantal bestelbussen. Ook lijkt de schadelast voor deze voertuigen hoger te liggen: uit onderzoek blijkt dat veel verkeersongevallen door bestelauto’s worden veroorzaakt. Bovendien rijden de bestelwagens een hoog aantal kilometers, wat de kans op ongelukken vergroot.


Marktrapporten Schade 2019
Meer weten over de schadelast bij motorvoertuigen? Lees het in ons Marktrapport Schade 2019. Binnenkort brengen wij onze update uit. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Plaats een reactie

Gerelateerd nieuws

externalId=bakenadviesgroep-detail-news-3.1.1&filter[active]=1
18-07-2019 // Data
Autodiefstal top-5: juni 2019

Welke auto's werden er in juni het meest gestolen? Je leest het hier.

16-07-2019 // Rapporten
Marktrapport Schade en Inkomen: eerste updates nu verkrijgbaar!

De eerste updates van onze Marktrapport Schade en Inkomen 2019 zijn nu beschikbaar.

15-07-2019 // Actueel
Uitgaven aan SmartHome beveiliging stijgen explosief

Steeds meer consumenten investeren in slimme beveiligingsapparatuur. Dit blijkt uit de derde editie van de Smart Home Monitor.

27-06-2019 // Data
Autodiefstal top 5: mei 2019

Welke auto’s werden er in mei 2019 het meest gestolen? Baken zoekt het uit.