Loonsom groeit komende jaren minder hard

Dit blijkt uit ons recent gepubliceerde Marktrapport Inkomen 2019. Dit Marktrapport geeft inzicht in de laatste ontwikkelingen op de Nederlandse Inkomensmarkt. Zo geeft het een inzicht in de concurrentiepositie en marktaandelen van de concerns, macro-economische analyses en disruptieve trends.

Wat valt ons op dit jaar?

  • De Inkomensmarkt maakt positief gebruik van economische hoogconjunctuur en groeit in 2018 met 3,8%. De Ziekteverzuim en WIA-branches zijn de belangrijkste motor achter deze groei.
  • In de AOV-markt blijft de dekkingsgraad dalen. Desondanks zorgt de forse toename van het aantal zelfstandigen (met name zmp'ers) in 2018 voor een kleine groei in het premievolume van zo'n 0,9%.
  • Platformwerk, zoals via Uber en Deliveroo, blijft toenemen en heeft op de lange termijn een duidelijke impact op de Inkomensmarkt! In 2018 bestaat de platformeconomie uit circa 41.000 werkzame personen. Op basis van een scenario-analyse zien we dit aantal toenemen tot zo'n 400 duizend in 2025.
  • Automatisering, waaronder ook robotisering wordt gerekend, heeft in onze analyses tot 2025 geen duidelijk negatieve impact op de loonsom.


Meer weten over het Marktrapport Inkomen 2019? Of interesse in het rapport? Klik dan hier!

Plaats een reactie

Gerelateerd nieuws

externalId=bakenadviesgroep-detail-news-3.1.1&filter[active]=1
20-06-2019 // Rapporten
Consumptie huishoudens toenemende drijver achter bbp-groei

Door de afnemende Nederlandse export moet de bbp-groei met toenemende mate worden gedragen door consumptie van huishoudens. De relatie tussen woningmarkt en consumptie vormt een belangrijk risico voor deze groei.

14-06-2019 // Rapporten
DNB: Markt motor WA toont voorzichtig herstel

De markt voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen motorvoertuigen lijkt richting een voorzichtig herstel te gaan. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportages van verzekeraars aan DNB.

13-06-2019 // Actueel
InsurTech Lemonade actief in Duitsland

Lemonade heeft de oversteek naar Europa gemaakt, zo meldt de de Amerikaanse InsurTech via Twitter. Vanaf afgelopen dinsdag is de verzekeraar actief in Duitsland.

11-06-2019 // Wij zijn Baken
Aan het woord: Jorrim Prins

Jorrim werkt als Junior Data Analist bij Baken.