Schademarkt in 2026

De verzekeringssector staat bol van de visiestukken en disruptieve scenario’s. Dit in tegenstelling tot analyses die onderscheid maken tussen de verschillende branches van de verzekeringsmarkt. In reactie hierop presenteren we een concurrentie-analyse over de lange termijn. Dit rapport geeft een overzicht van de trends en ontwikkelingen op de Schadeverzekeringsmarkt tot 2026.

Beperkte cijfermatige onderbouwing

De toekomst van de Nederlandse verzekeringssector heeft de afgelopen maanden veel aandacht gekregen. In een rapport van De Nederlandsche Bank werd een sombere toekomst voor zowel de leven- als schadesector voorgespiegeld. Tegelijkertijd brachten diverse consultants in ronkende teksten kansen en bedreigingen voor de sector voor het voetlicht. Wat al deze papers en rapporten met elkaar gemeen hebben is een beperkte en onduidelijke, of zelfs ontbrekende, cijfermatige onderbouwing.

 

Ontwikkeling schadeverzekeringsmarkt

Vooral voor de schademarkt blijven schrijvers van rapporten steken in abstracte en slecht controleerbare cijfers. Daarom verzamelde Baken Adviesgroep  alle ontwikkelingen op de schadeverzekeringsmarkt.  Vervolgens hebben wij deze concreet gekwantificeerd. Aan de hand van verschillende scenario’s voor de deelmarkten werkten we vervolgens de meest reële ontwikkeling van de sector uit. Deze uitwerking beschrijven we in dit rapport uitgebreid.

 

Index van het rapport

Her rapport bestaat uit de volgende (deel)hoofdstukken:

1. Voorwoord
2. Huidige schademarkt
3. Sociaaleconomisch kader: Nederland van 2016 naar 2026

4. De particuliere schademarkt

  • 4.1 Motor Particulier (incl. zakelijk personenauto’s)
  • 4.2 Brand Woonhuis
  • 4.3 Aansprakelijkheid, Rechtsbijstand & Overige branches

5. De zakelijke schadeverzekeringsmarkt

  • 5.1 Motor Zakelijk (bedrijfswagen)
  • 5.2 Brand Zakelijk (incl. Techniek)
  • 5.3 Techniek, Transport & Overige branches

6. De schadeverzekeraar anno 2026

 

Uitdagingen

“Zowel de omzet- als kostenontwikkeling zijn forse uitdagingen”, Aldus Arno Onink, oprichter van Trend-Rx. “Vooral omdat wij niet verwachten dat nieuwe markten hoge premievolumes opleveren.”
Daniël Koudijs, manager bij Baken Adviesgroep voegt het volgende toe: “De sector zal in aanloop naar de echt grote technologische doorbraken rond 2030 moeten werken aan een zachte landing van het huidige business model. De huidige focus op micro-innovatie als antwoord op marktontwikkelingen leidt de aandacht af van de uitdagingen op strategische gebied.”

Naar aanleiding van ons persbericht schreef am:web een artikel. Ook verschijnt 19 mei het am:magazine met daarin een uitgebreid verhaal over de schademarkt.

 

Meer informatie

Betreffend onderzoek is een samenwerking tussen Baken Adviesgroep en Trend-Rx. Het rapport kwantificeert de schademarkt tot 2026. De kosten van het rapport bedragen € 425,- Excl. BTW.

 

 

Meer weten?

Heeft u vragen over de inhoud van het rapport of wilt u meer informatie over onze diensten? Neem direct contact op met Daniël Koudijs, manager bij Baken Adviesgroep.

 

 

 

 

 

Kom in contact met Daniël

Wie zijn wij?

Baken Adviesgroep is een data- en adviesbureau met een frisse blik en vernieuwende analyses. Ons team is een mix van jong talent en ervaren consultants die vooruitdenken. Gedreven door de nieuwste toepassingen op het gebied van machine-learning leveren we onderzoeken en rapporten met een eigen kijk. Graag komen we met u in contact over de mogelijkheden.