Trendrapport Mobility

In opdracht van het schadeherstelbedrijf CED Group ontwikkelen we reeds 5 jaar het Trendrapport Mobility: een rapport waarin we de belangrijkste automotive en schadetrends van het moment analyseren.

Trendrapport Mobility 2018

Autoverzekeringen worden steeds verliesgevender. De forse toename in het aantal aanrijdingen en het gemiddelde schadebedrag zorgde er vorig jaar voor dat verzekeraars op elke euro premie naar schatting 22 cent toe moesten leggen. Dit blijkt uit het Trendrapport Mobility 2018, de follow-up op het Trendrapport Mobility uit 2016.

 

Minder diefstal…

…maar meer schade. Ondanks het afnemende aantal schadegevallen van diefstallen en inbraken stijgt het gemiddelde schadebedrag. Duurdere auto’s, auto-accessoires maar ook duurdere spullen in de auto (smartphones) zijn hiervoor de belangrijkste oorzaak.

Ook verzekeringen van bestelauto’s dreigen verliesgevend te worden. De afgelopen jaren werd hier nog winst op gemaakt. In 2017 is deze echter bijna verdwenen, doordat het aantal schades per voertuig sterk is gestegen. Waarschijnlijk is de bloeiende economie (waardoor bestelauto’s meer kilometers maken) hier een belangrijke factor in.

 

Mobility-as-a-Service

Opkomende trends, zoals deelauto’s en zelfrijdende auto’s, zorgen voor veranderingen in het speelveld van de Mobility sector. “Over deze trends valt dagelijks wat te lezen en het is vervolgens moeilijk om hype van realiteit te scheiden. In dit rapport proberen we op een heldere manier de veranderingen in kaart te brengen door te focussen op bestaande cijfers en onderzoeken”, aldus Daniël Koudijs, manager Baken Adviesgroep. “Hoe mobiliteit er over 10 jaar uitziet is niet te zeggen. Dat de bestaande businessmodellen van verzekeraars en schadeherstelbedrijven voor een uitdaging komen te staan, is gegarandeerd.”

 

Schades door aanrijdingen

Het aantal schades door aanrijdingen stijgt fors (10%). Afleiding door smartphonegebruik is een belangrijke factor, maar ook de toegenomen drukte op de weg speelt mee.

 

Trendrapport Mobility: Aanhaken en bijblijven

Met het trendrapport wil CED de discussies én innovaties in de verzekeringsbranche voeden met concrete cijfers en gefundeerde perspectieven. “Onze insteek is dat de hele mobiliteitsbranche de komende jaren onherkenbaar gaat veranderen”, zegt Marcel van Dijk, commercieel directeur CED. “Technologie gaat verzekeraars kansen bieden, maar zorgt ook voor nieuwe businessmodellen die aan hun bestaansrecht morrelen. Met rapporten als deze willen we de branche inspireren, want alles draait de komende jaren om bijblijven en aanhaken.”

 

 

 

Download het Trendrapport Mobillity 2018

Meer informatie over diensten op de verzekeringsmarkt?

Wij ondersteunen onze klanten van begin tot eind met marktonderzoek en consulting. Via het formulier hiernaast kunt u direct een vraag stellen of meer informatie opvragen over onze diensten.

 

 

 

 

 

 

 

Contact