Trendrapport Mobility

In opdracht van het schadeherstelbedrijf CED Group ontwikkelen we reeds 5 jaar het Trendrapport Mobility: een rapport waarin we de belangrijkste automotive en schadetrends van het moment analyseren.

Trendrapport_Mobility_Baken

Trendrapport Mobility 2018

Autoverzekeringen worden steeds verliesgevender. De forse toename in het aantal aanrijdingen en het gemiddelde schadebedrag zorgde er vorig jaar voor dat verzekeraars op elke euro premie naar schatting 22 cent toe moesten leggen. Dit blijkt uit het Trendrapport Mobility 2018, de follow-up op het Trendrapport Mobility uit 2016.

 

Minder diefstal…

…maar meer schade. Ondanks het afnemende aantal schadegevallen van diefstallen en inbraken stijgt het gemiddelde schadebedrag. Duurdere auto’s, auto-accessoires maar ook duurdere spullen in de auto (smartphones) zijn hiervoor de belangrijkste oorzaak.

Ook verzekeringen van bestelauto’s dreigen verliesgevend te worden. De afgelopen jaren werd hier nog winst op gemaakt. In 2017 is deze echter bijna verdwenen, doordat het aantal schades per voertuig sterk is gestegen. Waarschijnlijk is de bloeiende economie (waardoor bestelauto’s meer kilometers maken) hier een belangrijke factor in.

 

Mobility-as-a-Service

Opkomende trends, zoals deelauto’s en zelfrijdende auto’s, zorgen voor veranderingen in het speelveld van de Mobility sector. “Over deze trends valt dagelijks wat te lezen en het is vervolgens moeilijk om hype van realiteit te scheiden. In dit rapport proberen we op een heldere manier de veranderingen in kaart te brengen door te focussen op bestaande cijfers en onderzoeken”, aldus Daniël Koudijs, manager Baken Adviesgroep. “Hoe mobiliteit er over 10 jaar uitziet is niet te zeggen. Dat de bestaande businessmodellen van verzekeraars en schadeherstelbedrijven voor een uitdaging komen te staan, is gegarandeerd.”

 

Schades door aanrijdingen

Het aantal schades door aanrijdingen stijgt fors (10%). Afleiding door smartphonegebruik is een belangrijke factor, maar ook de toegenomen drukte op de weg speelt mee.

 

Trendrapport Mobility: Aanhaken en bijblijven

Met het trendrapport wil CED de discussies én innovaties in de verzekeringsbranche voeden met concrete cijfers en gefundeerde perspectieven. “Onze insteek is dat de hele mobiliteitsbranche de komende jaren onherkenbaar gaat veranderen”, zegt Marcel van Dijk, commercieel directeur CED. “Technologie gaat verzekeraars kansen bieden, maar zorgt ook voor nieuwe businessmodellen die aan hun bestaansrecht morrelen. Met rapporten als deze willen we de branche inspireren, want alles draait de komende jaren om bijblijven en aanhaken.”

 

 

 

Download het Trendrapport Mobillity 2018

Meer weten over het Trendrapport?

Heeft u vragen over de inhoud van het rapport of wilt u meer informatie over onze rapporten? Neem contact op met Daniël Koudijs, manager bij Baken Adviesgroep via het formulier hiernaast.

 

 

 

 

 

Kom in contact met ons

Wie zijn wij?

Baken Adviesgroep is een data- en adviesbureau met een frisse blik en vernieuwende analyses. Ons team is een mix van jong talent en ervaren consultants die vooruitdenken. Gedreven door de nieuwste toepassingen op het gebied van machine-learning leveren we onderzoeken en rapporten met een eigen kijk. Graag komen we met u in contact over de mogelijkheden.