Schademarkt in 2026

De toekomst van de Nederlandse verzekeringssector heeft de afgelopen maanden veel aandacht gekregen. In een rapport van De Nederlandsche Bank werd een sombere toekomst voor zowel de leven- als schadesector voorgespiegeld. Tegelijkertijd brachten diverse consultants in ronkende teksten kansen en bedreigingen voor de sector voor het voetlicht. Wat al deze papers en rapporten met elkaar gemeen hebben is een beperkte en onduidelijke, of zelfs ontbrekende, cijfermatige onderbouwing.

Vooral voor de schademarkt blijven schrijvers van rapporten steken in abstracte en slecht controleerbare cijfers. Baken Adviesgroep en Trend-Rx hebben daarom alle ontwikkelingen op de schadeverzekeringsmarkt bij elkaar gebracht en concreet gekwantificeerd. Aan de hand van verschillende scenario’s voor de deelmarkten hebben wij de meest reële ontwikkeling van de sector uitgewerkt. Deze uitwerking wordt in dit rapport uitgebreid beschreven.

Onderstaande hoofdstukken omvatten het rapport:
1. Voorwoord
2. Huidige schademarkt
3. Sociaaleconomisch kader: Nederland van 2016 naar 2026

4. De particuliere schademarkt
  • 4.1 Motor Particulier (incl. zakelijk personenauto's)
  • 4.2 Brand Woonhuis
  • 4.3 Aansprakelijkheid, Rechtsbijstand & Overige branches
5. De zakelijke schadeverzekeringsmarkt
  • 5.1 Motor Zakelijk (bedrijfswagen)
  • 5.2 Brand Zakelijk (incl. Techniek)
  • 5.3 Techniek, Transport & Overige branches

6. De schadeverzekeraar anno 2026


Uitdagingen
“Zowel de omzet- als kostenontwikkeling zijn forse uitdagingen”, Aldus Arno Onink, oprichter van Trend-Rx. “Vooral omdat wij niet verwachten dat nieuwe markten hoge premievolumes opleveren.”
Daniël Koudijs, marktanalist bij Baken Adviesgroep voegt het volgende toe: “De sector zal in aanloop naar de echt grote technologische doorbraken rond 2030 moeten werken aan een zachte landing van het huidige business model. De huidige focus op micro-innovatie als antwoord op marktontwikkelingen leidt de aandacht af van de uitdagingen op strategische gebied.”

Naar aanleiding van ons persbericht schreef am:web een artikel. Ook verschijnt 19 mei het am:magazine met daarin een uitgebreid verhaal over de schademarkt.

Meer informatie

Betreffend onderzoek is een samenwerking tussen Baken Adviesgroep en Trend-Rx. Het rapport kwantificeert de schademarkt tot 2026. De kosten van het rapport bedragen € 425,- Excl. BTW.
Heeft u informatie nodig van een gerelateerd onderwerp?
Onze dienstverlening
/css/images/advies
/css/images/data
/css/images/rapporten