Trendrapport Property

Property staat voor Brand: de verzekeringsmarkt die risico’s afdekt voor woningen, bedrijfsgebouwen en de inboedel van deze. De Brand verzekeringsmarkt is een diverse en drukke markt: 65-geregistreerde schadeverzekeraars strijden om een groeiende markt van € 3,4 miljard. Daarnaast hebben factoren als klimaatverandering een steeds grotere invloed en wordt het behalen van rendement steeds moeilijker.

In het Trendrapport Property kijken we naar deze schademarkt en wordt ingegaan op de belangrijkste schadeoorzaken maar ook de mogelijkheden die wij zien voor schadelastbeheersing en preventie. U leest in dit rapport de verhalen achter de cijfers: wat hebben de extreme hagel- en onweersbuien veroorzaakt voor ondernemers en de agrarische sector? Onderwerpen als InsurTech, Internet-Of-Things, domotica en robotica worden gekoppeld aan mogelijkheden binnen de brand schadeverzekeringenmarkt.

Het Trendrapport Property is tot stand gekomen door een uitgebreide analyse van de schadedata van CED door Baken Adviesgroep. Als een van de grootste spelers in de schade-herstelbranche beschikt CED over een enorme hoeveelheid data op dit gebied. Baken Adviesgroep is als data-partner van CED verantwoordelijk geweest voor het bewerken en analyseren van deze data en het vertalen naar inzichtelijke conclusies. De data-analyses zijn uitgevoerd op een grote database met circa 20% van alle schades die op brandverzekeringen worden geclaimd. Dit gaat over de afgelopen vijf jaren. Er zijn uitgebreide trendanalyses uitgevoerd naar oorzaak en naar regio.

Wat zijn de belangrijkste schadeoorzaken?

In 2015 ontvingen schadeverzekeraars bijna 1,2 miljoen schademeldingen met een totale schadelast van 2,1 miljard euro. De belangrijkste schadeoorzaken zijn:
  • waterschade
  • stormschade
  • brandschade

Fraude

Dagelijks worden er door een gezamenlijk odnerzoek onder verzekeraars gemiddeld 22 verzekeringsfraudeurs ontmaskerd. Op jaarbasis besparen verzekeraars hiermee maar liefst 79 miljoen euro.

Direct herstel
Steeds meer verzekeraars kiezen voor herstel in natura. De reguliere schadeuitkering ‘in cash’ wordt vervangen door het herstellen van de schade. Bij opstal- en inboedelschades werd in 2015 in 15% van de gevallen gekozen voor herstel in natura. Een duidelijke opwaartse trend, maar nog steeds blijven we fors achter op andere landen. In het Verenigd Koninkrijk en Spanje wordt meer dan 60% in natura hersteld. Opvallend is dat in Nederland herstel voornamelijk ingezet wordt bij schades tussen de 500 en 1.000 euro. Terwijl de juiste inzet van naturaherstel kan zorgen voor een significante schadelastbeheersing, ongeacht de hoogte van een schade.

Heeft u informatie nodig van een gerelateerd onderwerp?
Onze dienstverlening
/css/images/advies
/css/images/data
/css/images/rapporten