Trendrapport Vitality

Het Trendrapport Vitality geeft inzicht in data over medische noodhulpverlening in het buitenland. Vitality omvat alle ‘schades’ aan personen, ook wel letselschade. Het rapport geeft antwoord op vragen als ‘Welke hulpvragen komen waarvandaan?’, ‘Wat zijn de belangrijkste hulpvragen in cijfers?’, ‘Welke oplossingen bieden alarmcentrales?’ en ‘Welke trends gaan de branche ontwrichten?’.

Jaarlijks doen ongeveer 150.000 Nederlands een beroep op een alarmcentrale in het buitenland voor hulpverlening gerelateerd aan gezondheid. Ook belanden er jaarlijks zo’n 24.000 mensen in het ziekenhuis gedurende hun verblijf in het buitenland. Circa 1.600 Nederlanders overlijden in het buitenland.

Het Trendrapport Vitality is een co-productie van CED, SOS International en Baken Adviesgroep. Als grootste onafhankelijke alarmcentrale van Nederland verzamelt SOS International dag in dag uit data over noodhulpvragen in het buitenland. Baken Adviesgroep is als data-partner van CED verantwoordelijk geweest voor het bewerken en analyseren van de data en het vertalen naar inzichtelijke conclusies.

Aantal ziekte- en ongevallen in het buitenland stijgt

Hulpvragen van Nederlanders in het buitenland volgen voornamelijk de trends in vakantiebestemmingen en de populariteit van seizoenen. De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn:
 • Ziekte is de meest voorkomende aanleiding voor hulpvraag.
  Van alle hulpvragen heeft 45% te maken met ziekte. Ieder jaar handelen alarmcentrales gezamenlijk rond de 33.000 van dit soort ‘schades’ af. Op de tweede plek staat ongeval (30%) als aanleiding voor hulpvraag. De afgelopen jaren is er een stijgende lijn in beide aanleidingen te zien, terwijl het aantal vakanties vrijwel gelijk blijft. De stijging in het aantal ziekte- en ongevallen in het buiteland komt vooral doordat men gemakkelijker lokale voeding eet en actievere en avontuurlijke vakanties wil.
 • Sterfgevallen en calamiteiten in het buitenland komen beperkt voor.
  De meeste sterfgevallen vinden plaats in Spanje. Dit is te verklaren door het feit dat veel oudere Nederlanders hier langere tijd verblijven of overwinteren. Frankrijk staat op de tweede plaats.
 • Hausse in wintersportongevallen verschuift.
  Meer dan twee derde van alle wintersportvakantie vindt plaats van mid-januari tot halverwege april. In deze periode is ook een hoge concentratie ongevallen te zien. Hoewel slechts 5% van de vakanties plaats vindt in de Paasperiode, vindt 12% van alle ongevallen in deze periode plaats. Dit lijkt erop te wijzen dat later in het seizoen op wintersport gaan gevaarlijker is. De verslechterde sneeuwkwaliteit kan hier een oorzaak van zijn.
 • Zomerperiode relatief veilig.
  De meeste vakanties naar het buitenland vinden plaats in de zomer. Dit hoogseizoen is dan ook de periode waarin de meeste hulpvragen vanuit het buitenland komen: bij bijna 1 op de 4 buitenlandse hulpvragen is dat het geval. Relatief gezien is het hoogseizoen wel de veiligste periode. Per 1000 vakanties zijn er maar 3 schades.
Heeft u informatie nodig van een gerelateerd onderwerp?
Onze dienstverlening
/css/images/advies
/css/images/data
/css/images/rapporten