Recordaantal bestelauto’s, verkoop personenauto’s daalt.

 Het aantal bestelauto’s is hoger dan ooit, terwijl de groei van het aantal personenauto’s daalt. Dit blijkt uit ramingen van de tweede update van het Marktrapport Schade 2019. 

Aantal bestelauto’s doorbreekt voor het eerst de 900.000

Het totale aantal personenauto’s, bestelauto’s en vrachtauto’s stijgt in 2019 naar verwachting met +1,6%, tot 9.6 miljoen voertuigen. Het aantal bestelauto’s doorbreekt dit jaar voor het eerst de 900.000. Zoals verwacht in onze eerdere ramingen, zet de groei van het aantal bestelauto’s de komende jaren door.

 

Stagnerende verkoop personenauto’s

Het aantal personenauto’s groeit een stuk minder hard dan de bestelauto’s. Een verklaring hiervoor is de stagnerende verkoop van personenauto’s: elke maand van 2019 kent een lager aantal nieuw verkochte personenauto’s dan vorig jaar. Afnemende verkoop van personenauto’s wordt veelal geassocieerd met een terugval in de economische groei. Consumenten zijn minder snel geneigd om grote aankopen te doen als hun vertrouwen in de economie daalt. 

 

Premievolume Motorbranche

Het premievolume in de Motorbranche groeide in 2018 met +5,7% en bereikt als gevolg een omvang van €5 miljard. De branche is daarmee goed voor 38% van de Schademarkt. De premieverhogingen van de afgelopen jaren hebben een belangrijke rol gespeeld in de volumegroei. Nu de resultaten in de Motorbranche verbeteren, lijken deze grote premieverhogingen achter ons. Samen met een afvlakkende groei van het wagenpark leidt dit de komende jaren tot een stijging van het premievolume, dat naar verwachting rond de 4% zal liggen.

 

Marktrapport Schade 2019

Deze nieuwe ramingen komen uit de tweede update van ons Marktrapport Schade 2019. De update bevat een nieuwe dataset, de nieuwe marktaandelen en schaderatio’s van de top-20 verzekeraars en recente ontwikkelingen rondom disruptieve thema’s. Meer weten over de inhoud en kosten van de updates? Bekijk de informatiepagina Marktrapport Schade 2019. Of neem meteen contact met ons op.

 

Gerelateerde artikelen

Autodiefstal top-5: september 2019

De cijfers zijn binnen, dus het is weer tijd voor de autodiefstal top-5! Wat viel ons deze maand op?

Lees verder

Recordaantal bestelauto’s, verkoop personenauto’s daalt.

Het aantal bestelauto's doorbreekt dit jaar voor het eerst de 900.000. Dit blijkt uit nieuwe ramingen van het Marktrapport Schade 2019.

Lees verder

Nederland maakt steeds intensiever gebruik van deelauto’s

Ook het aantal autodelers groeit snel. Dat blijkt uit het Dashboard Autodelen 2019, gepubliceerd door kennisplatform CROW. 

Lees verder
Naar het nieuws