Economie & sectoren

Vanuit onze macro-economische en data expertise bieden wij vernieuwende onderzoeken en analyses over economie en technologische ontwikkelingen.

 

 

 

Economie & sectoronderzoek

Data Platform

Via ons Data-platform heeft u online toegang tot actuele macro-indicatoren, sector- en branchedata, forecasts en analyses van Baken.

Actuele data & analyses
Baken_Data_Advies

Sectoronderzoek

Maatwerk rapportages en prognoses voor specificieke sectoren, branches en onderwerpen.

Research_Strategic_Baken

Strategisch advies

Advisering over de implicaties van macro-economische en technologische ontwikkelingen voor markten, businessmodellen en sector.

Cases van klanten

Moderne huizen worden steeds slimmer en in Nederland is 60% van de consumenten bekend met SmartHome.

De SmartHome ontwikkelt zich tot een platform van e-commerce 2.0 waarbij webshops direct geïntegreerd zijn in huishoudelijke apparaten.

Het ecosysteem-karakter van de SmartHome is kansrijk, maar betekent ook dat de grenzen tussen sectoren vervagen en nieuwe partijen de kans krijgen bestaande marktspelers te passeren.

Door de integratie van dienstverlening-concepten geldt dit niet alleen voor fabrikanten van huishoudelijke apparaten, maar ook voor de positie van dienstverleners zoals verzekeraars.

Platformwerk is populair onder jong-volwassenen. Dit komt met name omdat het werk toegankelijk en flexibel is.  Daarnaast leveren platformen ook nieuwe “banen” op: Deliveroo-fietskoeriersHelpling-schoonmakersUber-chauffeurs en Fiverr-ontwerpers.

Op basis van verschillende steekproeven wordt het aantal platformwerkers in Nederland eind 2017 geschat op circa 30.000 tot 40.000 (0,4% van de beroepsbevolking).

Met de snelle groei van de platformeconomie nemen ook  de discussies over de positie van platformwerkers op de arbeidsmarkt toe. Zijn platformwerkers eigenlijk werknemers in dienst van het platform? Of zijn het zelfstandigen die in opdracht van het platform werken?

Meer informatie?

Wij ondersteunen onze klanten met data-vraagstukken van begin tot eind. Wilt u meer informatie over onze diensten? Wij gaan graag vrijblijvend met u in gesprek. 

 

 

 

 

 

 

 

Kom in contact