Automotive

De Automotive sector bevindt zich middenin een enorme transitie: van verbrandingsmotor naar elektrisch, van autobezit naar delen en van dure aanschaf naar Mobility-as-a-Service. Baken Adviesgroep is al ruim vijf jaar actief in deze sector vanuit verschillende invalshoeken: van het analyseren van schadedata tot het bieden van modelmatige trendanalyses over onderwerpen als carsharing, (private) lease en zelfrijdende auto’s.

Binnen de Automotive is Baken Adviesgroep verantwoordelijk voor enkele vooraanstaande publicaties in deze sector, waaronder het Trendrapport Mobility van CED Group, de Diefstalmeter van KIWA en de Branchemonitor Schadesector. Bij deze projecten zijn wij hoofdzakelijk betrokken als uitvoerende data- en onderzoekpartner.
Rapporten

 • Trendrapport Mobility
  In opdracht van het schadeherstelbedrijf CED Group ontwikkelen we reeds 5 jaar het Trendrapport Mobility: een rapport waarin de belangrijkste automotive en schadetrends van het moment geanalyseerd en becijferd worden. Het rapport biedt een gedetailleerd inzicht in de schadelast van personenauto’s en bestelauto’s: welke oorzaken zorgen voor de meeste schadelast, wat is de schadefrequentie en hoe ontwikkelde het gemiddelde schadebedrag zich de afgelopen jaren? Het rapport is hiermee uniek in de sector en een gids voor zowel schadeherstellers en leasemaatschappijen als verzekeraars. De samenwerking is in de loop van de tijd uitgebreid naar de takken Property en Vitality.
 • Diefstalmeter
  Autodiefstal in Nederland daalt. Desondanks is het nog een flinke schadepost en geeft nieuwe technologie criminelen nieuwe kansen. KIWA SCM zit bovenop deze ontwikkeling en heeft Baken Adviesgroep ingeschakeld om autodiefstal op continue basis te monitoren. Hiervoor hebben wij de Diefstalmeter ontwikkeld: een online tool die op basis van het kenteken een inschatting geeft van het Diefstalrisico van een auto. Naast deze tool hebben we een begeleidend Diefstalmeter Magazine ontwikkeld, dat op periodieke basis wordt uitgegeven.
 • Branchemonitor Schadesector 2018
  Over het algemeen wordt verondersteld dat veiligheidsvoorzieningen de schadelast doen dalen. Goed kwantitatief onderzoek naar deze impact is echter beperkt. Hierop inspelend is de Branchemonitor Schadesector ontstaan: een analyse en prognose van het schadevolume, waarbij de focus ligt op veiligheidsvoorzieningen. Het onderzoek is uitgevoerd door Oude-Essink Business Advies en Automotive Insiders. Baken Adviesgroep heeft in het onderzoek cijfers aangeleverd over het wagenpark en de economie en daarnaast ondersteuning en data-expertise geboden bij het onderzoek.

Voor wie?


De organisaties in de Automotive sector waar wij onder andere voor werken zijn:
 • Verzekeraars en schadeherstelbedrijven
  Onze ruime ervaring met schadedata in combinatie met innovatieve analyses maakt ons tot geschikte data- en onderzoekspartner rondom vraagstukken in dit gebied.
 • Consultants
  Met onze visie op en analyses van nieuwe disruptieve trends leveren we bruikbare input voor onderzoekers en consultants.