Uber betaalt ziektevergoeding bij besmetting corona

De Amerikaanse divisie van Uber betaalt de chauffeurs die zijn besmet met het coronavirus tot 2 weken lang uit. Deze maatregel geldt in ieder geval tot en met 6 april, zo meldt het bedrijf.

Platformwerkers vallen dikwijls tussen wal en schip als het aankomt op hun status op de arbeidsmarkt. Vaak is het namelijk niet duidelijk of zij werknemers in loondienst zijn, of zzp’ers. Het coronavirus stelt dit vraagstuk op scherp: betalen bedrijven hun platformwerkers uit in geval van ziekte door het nieuwe virus, of behandelen zij ze als zzp’er?

 

Tegemoetkomingen

Hoewel Uber in het verleden diverse aanvaringen had over de arbeidsvoorwaarden van hun werknemers, kozen zij in het licht van het coronavirus voor een andere aanpak. Op hun blog zetten ze de diverse financiele tegemoetkomingen uiteen die gelden als er iemand (bewezen) besmet is geraakt met het coronavirus.

 

14 dagen financiële hulp

De maatregelen van Uber gelden wereldwijd. Als een chauffeur wordt gediagnosticeerd met het coronavirus, ontvangt hij tot 14 dagen financiele hulp van het platform. Ook als de chauffeur door instanties persoonlijk onder quarantaine is geplaatst, maakt hij kans op een vergoeding. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot 6 april.

 

Gemiddelde van dagelijkse inkomsten

Omdat Uber als platform de mogelijkheid van flexibel werken aanbiedt, bestaat er een groot verschil in  arbeidsuren per chauffeur. Daarom wordt de hoeveelheid financiële hulp gebaseerd op de gemiddelde dagelijkse inkomsten over de afgelopen zes maanden. Zo zorgt Uber ervoor dat de financiële hulp  eerlijk voldoet aan de behoeften van iedereen die het platform gebruikt om te verdienen. Op deze manier wil Uber ondersteuning bieden aan zowel degenen die het platform als toevoeging op het normale salaris gebruiken, als aan degenen die Uber als enige inkomstenbron hebben. De komende tijd zal blijken hoe andere platformbedrijven met de globale impact van het coronavirus om zullen gaan.

Gerelateerde artikelen

Digitaal verzekeren: 4 trends

Een digtiale disruptie op de verzekeringsmarkt lijkt onvermijdelijk. Hoe richten verzekeraars zich op het nieuwe digitaal verzekeren?

Lees verder

Coronacrisis: flexwerkers en zzp’ers missen financieel vangnet

Hoe groot de impact van de coronacrisis op de economie precies gaat zijn is nog niet duidelijk. Toch is de schade in sommige sectoren nu al voelbaar: bijvoorbeeld in de portemonnee van de flexwerkers en zelfstandigen.

Lees verder

Uber betaalt ziektevergoeding bij besmetting corona

Platformwerkers vallen dikwijls tussen wal en schip als het aankomt op hun status op de…

Lees verder
Naar het nieuws