Verplichte AOV voor zpp’ers op komst

Er lijkt een akkoord te komen over de verplichte AOV voor zzp’ers. De nieuwe verplichtstelling van de AOV stuitte veel zzp’ers en belangenorganisaties tegen de borst. Volgens bronnen van het FD lijkt er nu echter een plan op hoofdlijnen op tafel te liggen.  

Inkomensafhankelijke premie

De sociale partners hebben een overeenstemming bereikt die soberder is dan voor werknemers. Volgens het FD wordt de uitkering maximaal €1650 per maand bruto met een inkomensafhankelijke premie. Deze zal naar verwachting tussen €80 tot €130 netto per maand liggen. De maximale uitkering zal niet meer zijn dan het wettelijk minimumloon; dat is minder dan waar de vakbonden voor hadden gepleit. Zij wilden dat zzp’ers dezelfde uitkering uitkering zouden krijgen als de werknemers (maximaal €3500) en een vergelijkbare premie zouden betalen. De zzp’ers vonden dit echter te duur. Ook hangt de hoogte van de premie af van de wachttijd die de zzp’er kiest: kiest de zpp’er voor een half jaar, jaar of twee jaar wachttijd, dan wordt de premie hierop aangepast. 

 

Vangnet dikwijls overschat

Het verplicht stellen van de AOV voor zzp’ers volgt uit de actuele situatie van zzp’ers op de arbeidsmarkt. Zelfstandigen vormen een steeds grotere groep op de arbeidsmarkt. Toch is in deze groep slechts één vijfde verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Voor de niet-verzekerde zzp’ers geldt het eigen vermogen als belangrijkste vangnet bij zowel langdurig letsel als pensioen, maar dit vangnet wordt dikwijls overschat. Uit onderzoek blijkt dat het aantal zelfstandigen voor wie het vermogen voldoende buffer vormt zeer gering is: slechts 21% haalt 70% van het bruto inkomen.

 

Marktrapport Inkomen 2020

In het Marktrapport Inkomen 2020 behandelen we huidige situatie van de Inkomensmarkt en geven we prognoses over de ontwikkeling van de AOV branche. Bekijk de informatiepagina van het Marktrapport Inkomen 2020  of neem contact met ons op. 

 

Gerelateerde artikelen

Het Data-Platform: al uw sector- en branchedata in één actueel overzicht.

Met trots presenteren wij ons Data-Platform: het online dashboard waarmee u altijd op de hoogte bent van de meest actuele sector- en branchedata.

Lees verder

3 bepalende factoren voor economisch herstel in de 1,5-meter samenleving

Het coronavirus geeft veel onzekerheid op het gebied van economisch herstel. Wat is er nodig om dit herstel te bevorderen?  We bespreken drie bepalende factoren voor herstel in de 1.5-meter economie. 

Lees verder

De kwartaalrapporten Schade en Inkomen zijn uit!

De Kwartaalrapporten Schade en Inkomen geven u inzicht in de actuele ontwikkelingen in de Nederlandse economie en op de Schade- en Inkomensmarkt ten tijde van de coronacrisis.

Lees verder
Naar het nieuws